6 Ekim 2008 Pazartesi

Taşınamayan Askeri Karakollar

Taşınmadılar 71 şehit verdik!


Genelkurmay Başkanlığı'nın riskli olduklarını belirttiği ve taşınması gündemde olan 5 karakola yapılan baskınlarda 71 şehit verildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Karakolu'na PKK'lı teröristlerin yaptığı saldırıda 15 askerin şehit olmasından sonra karakolların güvenliği tartışma konusu olmuştu.

Irak sınırında bulunan Aktütün Karakolu'na şimdiye kadar 38 kez baskın yapıldı. Bunlardan 4'ünde zayiat verildi.

12 Eylül 1992'de gerçekleşen ilk saldırıda 22 asker şehit olmuştu. Bu saldırı da yaklaşık 400 kadar teröristin yine Kuzey Irak'tan girerek saldırıyı gerçekleştirip yine Irak topraklarına kaçmıştı.

5 Haziran 2007 günü kalabalık bir grubun yaptığı saldırıda kayıp verilmedi ve teröristler püskürtüldü. Ancak 22 Temmuz 2007'ta bir kez daha saldıran teröristler bu kez er Hüseyin Ay'ı şehit etti.

Taşınacak diğer karakollar
Samanlı Karakolu: Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Irak sınırında bulunan Samanlı Karakolu, 1991 yılında PKK'lı teröristlerin baskınına uğramıştı. 4 Ağustos 1991 saat 04.00 sıralarında örgütün Hakurk Kampı'ndan Türkiye'ye giriş yapan 300 kişilik terörist grup, karakola saldırı düzenledi. Ağır silahlarla yapılan saldırıda 9 asker şehit oldu, 7 asker ise kaçırıldı. Bu saldırı sonrasında Irak'ın kuzeyine harekât başlatıldı.

Alan Karakolu: Şemdinli'nin İran sınırında bulunan Alan Karakolu 30 Ağustos 1992'de İran'dan giriş yapan 300 PKK'lı teröristin saldırısına uğradı. Ağır silahlarla yapılan saldırıda karakol askerleri yetersiz gelince takviye birlikler gönderildi. Çatışmada 18 şehit verildi, 43 terörist öldürüldü.

Yeşilova Karakolu: Dağlıca baskınından sonra terör örgütü üyeleri bu kez Şemdinli ilçesi Irak sınırında bulunan Yeşilova Karakolu'nu hedef almak istedi. 23 Ekim 2007 gecesi sınırdan sızan 80-100 kişilik terörist grup geri püskürtüldü. Mehmetçiğin tank ve top atışına tuttuğu teröristler 30'un üstünde kayıp verdi.

Umurlu Karakolu: Şemdinli Derecik bölgesinde bulunan Umurlu Karakolu 1992 ile 1995 yılları arasında çok kez baskına uğradı. Ancak bu saldırılarda bir kayıp verilmedi. Fakat karakol hakim tepede olmadığı için saldırıya açık bir noktada bulunduğu belirtiliyor.

Hiç yorum yok: